Travel
Davor Rostuhar: 'Strah nas ne treba blokirati na putu ostvarenja snova'
Filip Brala/PIXSELL

Rostuhar planira propješačiti 1.200 kilometara kroz Hrvatsku kao trening za ekspediciju na Južni pol gdje će hodati hodati 50 dana na temperaturi koja može pasti i do minus 40 stupnjeva

Hrvatski putopisac i fotograf Davor Rostuhar, nakon 750 kilometara koje je prošao pješice za 35 dana iz Zagreba, stigao je u četvrtak navečer na splitsku Rivu odakle će u petak nastaviti pješačiti po otocima i priobalju do Dubrovnika, ukupno 1.200 kilometara.

Rostuhar je rekao da mu je ruta od 1.200 kilometara pješačenja kroz Hrvatsku trening za ekspediciju na Južni pol na koju planira krenuti 28. studenog ove godine te hodati 50 dana na temperaturi koja može pasti i do minus 40 stupnjeva, vukući za sobom saonice s hranom i opremom

Na Rivi je postavio prodajni štand s knjigama te tako prikuplja novac za Prvu hrvatsku ekspediciju Južni pol te ističe kako dosad nitko iz Hrvatske nije realizirao tu ekspediciji. U svijetu je tu ekspediciju dosad poduzelo svega 23 ljudi.

"Spreman sam i fizički i mentalno za Prvu hrvatsku ekspediciju Južni pol," poručio je Rostuhar napominjući kako tu ekspediciju sanja 15 godina, a zadnje dvije godine angažiran je u pripremama za to.

"Tom ekspedicijom želim pomaknuti vlastite granice i otključati potencijal koji osjećam u sebi," rekao je Rostuhar, dodajući kako ga ta ekspedicija privlači i kao duhovno iskustvo. Osim toga, želi podići i svijest o globalnom zatopljenju i klimatskim promjenama.

Na upit je li ga strah sudjelovati u ekspediciji Južni pol, Rostuhar je odgovorio potvrdno dodavši kako vjeruje da nas strah "ne treba blokirati na putu ostvarenja snova."

Oko Rostuharova štanda okupilo se mnoštvo Splićana i stranih turista koji su se u razgovoru s njim zanimali za tu ekspediciju. Među nazočnima na Rivi bio je i proslavljeni hrvatski alpinist Stipe Božić koji je rekao kako je Rostuharova planirana ekspedicija "čudo za naše prilike."

"Meni je padala na pamet ekspedicija na Južni pol, ali to dosad nije realizirao nijedan Hrvat. Malo ih je i u svijetu koji su to uspjeli. Ako Rostuhar uspije u njoj bit će veliki pustolovni uspjeh za njega, ali to je važno i za Hrvatsku," rekao je Božić.

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Reci što misliš!