Seks i veze
Način na koji se svađate sa supružnikom otkriva koje bi vas bolesti mogle zadesiti
Pixabay

Pasivna agresija ne utječe isto na organizam kao žustra svađa, no niti jedno nije dobro za zdravlje. Psiholozi savjetuju da se treba naučiti nositi s negativnim emocijama i konstruktivno prepirati

 

Svađe su neizostavni dio svakog braka. I onog koji neće potrajati, ali i onih koji su okrunjeni srebrnim i zlatnim pirom. No, način na koji se svađamo utječe na to koje bismo bolesti mogli razviti u poznim godinama života. 

Na Sveučilištu Northwestern provedena je studija u kojoj su analizirani podaci o parovima prikupljani 20 godina. Psiholozi su proučavali dinamiku odnosa dugogodišnjih parova i bračnih partnera, odnosno način na koji se svađaju i kako to utječe na njihovo zdravlje.  

"Promatrali smo bračne konflikte koji traju 15 minuta i pokušali predvidjeti koje će zdravstvene probleme bračni partneri razviti u 20 godina. To smo pokušali otkriti iz njihovog emocionalnog ponašanja tijekom svađe", kaže autorica studije Clauda Haase sa Sveučilišta Northwestern.

(FOTO: www.profimedia.hr)

"Konflikti se događaju u svakom braku, no ljudi se na različite načine nose s njima.  Neki eksplodiraju, neki se povuku. Studija je pokazala da različite emocionalne reakcije na svađu, dugoročno nose različite zdravstvene posljedice", dodaje. U studiji je sudjelovalo 156 heteroseksualnih parova koji su desetljećima u braku. 

Znanstvenici su ih snimali, a potom analizirali njihovo ponašanje i mimiku. Eksperiment je počeo 1989. Sudionici studije sada su osobe u svojim 60-im i 70-im godinama.

Znanstvenici su bilježili mimiku lica, stiskanje usana tijekom svađe, napetost vratnih mišića i kontakt očima (sve ono što ne dolazi u prvi plan tijekom konflikta). Supruge koje bi planule tijekom svađe u kasnijim godinama života imale su visok tlak, patile od bolova u prsima i ostalih kardiovaskularnih problema.

One koje su običavale povući se u raspravi i koje su izbjegavale kontakt očima u kasnijim godinama života patile su od bolova u leđima, ukočenog vrata i problema s mišićima.

"Tijekom godina istraživanja shvatili smo da negativne emocije negativno utječu na zdravlje, no ova studija je otkrila da specifične negativne emocije izazivaju specifične zdravstvene probleme", zaključuje stariji autor istraživanja, psiholog s Berkeleya Robert Levenson.  

Pročitajte još:

 Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Reci što misliš!