Samoliječenje u trudnoći i tijekom dojenja - SUTRA / Dermatologija i kozmetologija
Sigurni pripravci za uklanjanje i posvjetljivanje neželjenih dlačica u trudnoći
Thinkstock

Ono što je važno napomenuti jest da obavezno prethodno napravite test podnošljivosti na koži kao mjeru predostrožnosti

Sastav kozmetičkih proizvoda namijenjenih za uklanjanje neželjenih dlačica je danas vrlo varijabilan i varira od države do države, npr. najčešća tioglikolatna (tioglikolna) kiselina je dozvoljena u koncentracijama manje od 5% i pH vrijednosti od 7-12.7.

Sastojci poput natrijevog, kalcijevog i kalijevog hidroksida koji su inače moguće prisutni u depilacijskim pripravcima, premda disociraju na zasebne ione, minimalno prodiru u kožu i ne povisuju serumske razine pojedinačnih iona, te se za sada ne smatraju potencijalnim problemom za primjenu tijekom trudnoće.

Vodikov peroksid je detektiran u dubljim slojevima kože (dermis) tek nakon nekoliko aplikacija u visokim koncentracijama, a k tome se vodikov peroksid i vrlo brzo metabolizira, te se unutar odobrenih koncentracija i u umjerenim periodima u ovakvim proizvodima mogu koristiti i tijekom trudnoće. Ukoliko postoji kakva sumnja o primjeni ovakvih preparata, uvijek se možete konzultirati sa zdravstvenim djelatnicima.

Ono što je ovdje važno napomenuti je da se kod ovakvih pripravaka, baš kao i kod boja za kosu, obavezno mora prethodno napraviti test podnošljivosti na koži radi mjera predostrožnosti! 

Tekst je preuzet iz priručnika Samoliječenje u trudnoći i tijekom dojenja u okviru Projekta SUTRA. Projekt SUTRA je javnozdravstveno-edukativni projekt u organizaciji Hrvatskog farmaceutskog društva, uz visoko pokroviteljstvo Ministarstva zdravlja RH i Agencije za lijekove i medicinske proizvode. Latinski je “partus“ porođaj, a čitajući unatrag dobivamo naziv SUTRA(p), po čemu je i projekt dobio naziv: SUTRA- Samoliječenje U TRudnoći i tijekom dojenjA. Jedna od glavnih misija projekta SUTRA jest osvijestiti širu i stručnu zajednicu o važnosti edukacije trudnica i dojilja o rizicima i mogućnostima samoliječenja (self-medication) te pozitivno utjecati na prevenciju neželjenih posljedica uslijed samoliječenja.

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Reci što misliš!