Roditeljstvo / Trudnoća
Sve više trudnica ovisnih o opijatima: Stanje se pogoršava
Thinkstock

Broj trudnica ovisnih o opijatima se učetverostručio u posljednjih 15 godina, prema službenim statistikama objavljenim u četvrtak

Izvješće američkih Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) otkriva veliki porast trudnica ovisnica između 1999. i 2014. u 28 država.

Podaci ističu razorni učinak krize koje droga ima na obitelji diljem Sjedinjenih Država, uključujući i najmlađe, komentirao je direktor CDC-a Robert Redfiled.

(FOTO: Thinkstock) 

 

On je istaknuo da ovisnost o drogi tijekom trudnoće može imati strašne posljedice, a konzumacije droge u trudnoći donose i povećanu opasnost od smrti za majku i dijete kao i prerani porod. Djeca žena koje su konzumirale drogu tijekom trudnoće često razvijaju istu ovisnost i moraju proći kroz bolno odvikavanje koje se naziva sindrom neonatalne apstinencije.

Sjedinjene Države su trenutačno suočene s teškom krizom ovisnosti o drogama, među kojima su i analgetici poput oksikodona ili heroina, od kojih je tijekom 2016. godine umrlo 42.000 osoba.

CDC ističe da liječnici prečesto propisuju opijate i pozivaju na pojačane napore kako trudnice ne bi razvile ovisnosti i kako bi im se pomoglo u liječenju.

 

Pročitajte još: 

 

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!​​

Reci što misliš!