Roditeljstvo / Odgoj
Znate li zašto bebe prestanu plakati čim ih uzmete u naručje i ustanete, a krenu vrištati kad sjednete?
Thinkstock

Imati novorođenče u kući znači neprospavane i prehodane noći. Evo razloga zašto vaša beba šuti kad s njom u naručju ustanete iz ugodnog naslonjača, a negoduje kada se u njega udobno smjestite

Sigurno vam je poznata situacija u kojoj držite bebu u naručju i ona neutješno plače, bez obzira pjevate li joj ili ju pokušavate na neki drugi način utješiti. Ali, čim ustanete, ona utihne i sve je u redu. Kad ponovno sjednete, beba opet brizne u plač. Onda silom opet morate na noge lagane i nosati bebu dok ne zaspi.

Netko stariji pritom će se naći i reći da ste razmazili dijete i da ste ga naviknuli na takav tretman. No, neće biti u pravu. Izgleda da je uzrok ovakvom bebinom ponašanju evolucijske prirode i da je apsolutno normalno da beba ne plače kad ste na nogama i vrišti kad sjednete. Druga stvar.... kako beba uopće razlikuje sjedite li vi ili stojite?

(FOTO: Thinkstock)

"Novorođenčad se umiri kada ih majka nosi zahvaljujući koordiniranoj reakciji središnje motorne i kardio-regulacije. Bebe mlađe od šest mjeseci prestanu plakati i umire se te im se ubrzani rad srca uspori čim ih majka uzme u naručje i počne nositi po prostoriji", stoji u studiji objavljenoj u stručnom časopisu Current Biology. Evo zašto je to tako. Moramo se vratiti na same početke homo sapiensa koji je bio ugrožen od predatora. U nama je duboko usađen instinkt koji kaže da je stajanje sigurnije od sjedenja.

Ako stojite, spremni ste u istom trenutku na bijeg u slučaju opasnosti. Naravno, danas je taj strah potpuno neopravdan. bebe su sigurne u majčinom naručju, u toploj i suhoj sobi. No, stvarnost je jedno, instinkti su drugo. 

Tijekom istraživanja, znanstvenici su proučavali 12 beba  koje su majke spuštale u krevetić pa ih potom dizale i nosile po prostoriji. Rezultati su pokazali da su bebe sretne kada stojite i nosite ih po sobi, ravnodušne ako sjedite i držite ih u naručju i očajne kad ih spustite u krevetić.

Zanimljivo je i da puls novorođenčadi, koji se ubrza kada su uznemirena, odmah se smiri kada ih mama uzme u naručje.  Stoga, ako ste trenutno u situaciji da vas vaše novorođenče dovodi do ruiba snage i živaca, samo se sjetite da je to nešto puno verće od njih i da prste u tom ima evolucija. Uzmite ga u svoje naručje i ustanite. Radite kilometre po sobi i tješite se da će proći. 

Pročitajte još:

 Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil! 

Reci što misliš!