Roditeljstvo / Odgoj
'Gadi mi se način na koji društvo tretira dječake: On plače, a ona prijeti da će ga snimiti i pokazati svim prijateljima'
Thinkstock

Jednoj ženi je dosta društvenog podizanja toksične muževnosti, pogotovo kada je riječ o govorenju dječacima da ih plakanje čini slabićima

Unatoč povećanoj svijesti, rodni stereotipi i dalje postoje diljem svijeta. Najčešći je da se dječaci moraju ponašati kao muškarci, a ne "plakati kao curice", što u suštini znači da trebaju ugušiti svoje osjećaje.

Jednoj ženi je dosta društvenog podizanja toksične muževnosti, pogotovo kada je riječ o govorenju dječacima da ih plakanje čini slabićima. "Gadi mi se način na koji naša kultura tretira dječake", napisala je Lyra Balearica u svom Facebook statusu.

Balearica je smatrala potrebnim podijeliti svoje iskustvo nakon što je 11-godišnji dječak koji je došao na vađenje krvi, izgrđen zbog svojih "nervoznih suza".

"Njegova skrbnica mu je neprestano govorila neka se počne'ponašati kao muškarac' i prestane ponašati kao 'curica'. Zaprijetila mu je da će ga snimiti kako plače i pokazati to svim njegovim prijateljima, nakon čega je počeo plakati još više. Rekla sam joj kako imamo strogo pravilo da se ne smije fotografirati/snimati na što se naljutila jer sam 'uništila šalu'".

Nakon što je žena napustila prostoriju, Balearica je brzo iskoristila priliku kako bi uvjerila tog dječaka da su njegove suze i emocije valjani i važni. 

"Kad je ova žena otišla u kupaonicu rekla sam klincu da je u redu izraziti svoje osjećaje kako god mora i da se i odrasli muškarci boje igli. Da se svi boje nečega i da je hrabar jer je izvadio krv iako je bio uplašen.

Prestanite.Govoriti.Dječacima.Da.Nisu.Zapravo.Dječaci.Jer izražavaju svoje osjećaje", napisala je Lyra.

Podsjetila je roditelje i odrasle da način na koji se odnose s mladim dječacima u konačnici utječe na to tko će biti kad odrastu i kako bi njihove potisnute emocije i unutarnji sukobi neizbježno mogli povrijediti žene i djevojke u njihovom životu.

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Reci što misliš!