Roditeljstvo / Odgoj
Strah odvajanja kod starije djece: što učiniti?
Pixabay

Nemojte dopustiti da strah odvajanja kod starije djece utječe na socijalizaciju. Saznajte što učiniti

Strah od odvajanja kod starije djece itekako je moguć, a ima čak veće posljedice od onog kod beba. Djeca u vrtiću, školi pa čak i tinejdžeri mogu se boriti s pravom anksiozom zbog odvajanja od roditelja. 

Pretjerani strah koji nadmašuje stvarnu opasnost može imat veliki utjecaj na društveni život djeteta. Evo što roditelji mogu napraviti.  Kako prepoznati strah od odvajanja kod starije djece? 

Teško je prepoznati razliku između zabrinutosti djeteta i prave tjeskobe i straha koji ga onemogućava na razvije međuljudske odnose. 

  • dijete odbija vrtić, školu i igranje s drugima, ako vi niste tamo
  • dijete ne može ili teško zaspi samo u sobi
  • često ima simptome pout glavobolje, bolova u trbuhu ili bolova u leđima 
  • dijete ima izljeve bijesa

Zašto se strahovi od odvajanja kod starije djece pojavljuju? 

Strahovi i tjeskoba mogu proizaći iz genetike, ali i okoline. Djetetov temperament može biti ključan, ali bitna je i situacija kod kuće i odnos s roditeljima. 

(FOTO: Thinkstock)

Što vi možete učiniti? 

1. Nemojte ih izolirati

Djeca koja brinu najčešće pokušavaju izbjeći izvor brige. Međutim, to će rezultirati konstantnim odbijanjem druženja što može imati puno veće posljedice nego trenutačni stres koji se pojavi kada ga ostavite s nekim. 

2. Potaknite ga da izgradi toleranciju 

Idite korak po korak i pomozite djetetu da izgradi toleranciju prema odvajanju. Povedite ga na igranje kod prijatelja i budite u drugoj sobi, a sljedeći put odite na kratko vrijeme. Na taj će se način dijete priviknuti i shvatiti da ga niste napustili. 

3. Izgradite mu samopouzdanje

Pokušajte djetetu objasniti da, iako se nešto čini strašno- dovoljno je jako da prebrodi to. Naučite ga da je sposobno i jako i bez vas i pokušajte da djetetu ne usadite vlastite strahove. 

4. Mislite na vrijeme

Možda se približava škola ili neko novo životno razdoblje i tranzicija za vaše dijete. Strahovi od odvajanja kod starije djece mogu biti posebno intenzivni prilikom neke životne promjene. Ako dijete, primjerice, kreće u novu školu, pokušajte ga na vrijeme pripremiti i posjetite školu prije prvog dana. Na taj će način imati jednu sigurnost i nova će mu okolina biti bliža. 

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Reci što misliš!