Roditeljstvo / Odgoj
Regresija sna i kako se nositi s djetetovim besanim noćima
Thinkstock

Baš kad ste mislili da ste prošli najkritičniji period i izbjegli besane noći, vaš mališan odlučio je noću biti budan. Ne brinite, riječ je o regresiji spavanja

Mislili ste da ste sretnici jer imate bebu koja spava noću pa ste prve mjesece njezina života vi i partner prošli bez prevelikih kriza zbog manjka sna. I već kad ste mislili da ste zaista blagoslovljeni divnim djetešcem koje voli noću spavati, nešto se promijenilo. U dobi od oko 18 mjeseci vaša beba odlučila je da više neće noću spavati.

Doborodošli u klub roditelja koji imaju iste probleme sa svojim klincima. Naime radi se o nečemu što se zove regresija sna.

Što je to regresija sna?

Regresija sna je nazadovanje u navikama spavanja. Beba koja je običavala uredno noću spavati, odjednom počinje češće da se budi i u nemogućnosti je da u komadu dulje spava.

Do regresije sna dolazi kod skokova u razvoju djeteta, osobito kada se intenzivno razvija mozak, a može potrajati od dva do šest tjedana te nestaje kako se i pojavila.

Razlog su promjene u mozgu koje mogu kratkoročno poremetiti hormone što dovodi do problema sa spavanjem.

Kako se nositi s regresijom sna?

Kada dođe do regresije sna, važno je zadržati stare navike po pitanju spavanja i biti dosljedan. Mozak vašeg djeteta mora ponovno naučiti kako zaspati i ostati u snu i kako se uspavati nakon noćnog buđenja. 

Budite dosljedni - najbolje što možete učiniti je zadržati rutinu odlaska na spavanje, odnosno bez obzira što se vašem djetetu ne spava, stavljati ga u krevet uvijek u isto vrijeme, kako ste to i dosad običavali. Dajte mu omiljenu dekcu ili igračku, pročitajte priču. radite ono što uvijek radite kada ga uspavljujete, bez obzira što dijete skače po krevetu, umjesto da spava. 

(FOTO: Thinkstock)

Ne uzrujavajte se - vrlo je važno da ostanete hladne glave, bez obzira što se vaše dijete već pet puta probudilo. Neki roditelji za vrijeme regresije sna puštaju dijete da spava s njima, što je dobra opcija, ako vam to odgovara. Drugi će poticati dijete da spava samo.

Ograničite crtiće - ekrani bilo kakve vrste utječu na kvalitetu sna kod djeteta i odlazak na počinak. Stoga osobito u periodu regresije sna vrlo je važno da djeca što manje borave pred TV-om ili pametnim telefonima.

I ne zaboravite, riječ je o periodu koji će proći i vaše dijete će ponovno spavati kao beba. Samo ne gubite živce i ne trošite energiju na nervozu. Budite strpljivi. 

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

 

Reci što misliš!