Roditeljstvo / Odgoj
ADHD kod djece: mogući znakovi poremećaja hiperaktivnosti s nedostatkom pažnje
Thinkstock

ADHD je složeni poremećaj koji može utjecati na uspjeh djeteta u školi, kao i na njihove odnose s drugima

Mnogi od pojedinačnih simptoma i znakova ADHD-a su uobičajeni i svako dijete ih doživljava. Dakle, da bi postavio dijagnozu ADHD-a, liječnik će morati procijeniti vaše dijete pomoću nekoliko kriterija.

ADHD se obično dijagnosticira djeci dok dođu do tinejdžerske dobi, s prosječnom dobi dijagnoze sa sedam godina. Starija djeca koja pokazuju simptome, mogu imati ADHD, ali su često izloženi prilično razrađenim simptomima već u ranoj životnoj dobi. 

Ovo je 14 mogućih znakova ADHD-a kod djece:

1. Ponašanje usredotočeno na sebe - uobičajeni znak ADHD-a je ono što izgleda kao nemogućnost prepoznavanja potreba i želja drugih ljudi. To može dovesti do sljedeća dva znaka.

2. Neprestano prekidanje - usredotočenost samo na sebe može dovesti do toga da dijete s ADHD-om prekida druge dok razgovaraju ili se upuštaju u razgovore ili igre u kojima nisu dio.

3. Imaju problema s čekanjem da dođu na red - djeca s ADHD-om mogu imati problema s da dođu na red tijekom aktivnosti u učionici ili igranju igara s drugom djecom.

4. Emocionalna previranja - dijete s ADHD-om može imati poteškoća u kontroliranju emocija. Mogu imati ispade bijesa u neprimjereno vrijeme. Mlađa djeca mogu imati česte temper tantrum.

5. Nemir - djeca s ADHD-om često ne mogu mirno sjediti. Mogu pokušati ustajati i vrtjeti se u stolici, kada su prisiljeni sjediti.

6. Ne mogu se igrati u tišini - nemir može otežati djeci s ADHD-om da se mirno igraju ili se smireno bave slobodnim aktivnostima.

7. Nedovršeni zadaci - dijete s ADHD-om može pokazati zanimanje za mnoge različite stvari, ali može imati problema s dovršavanjem. Na primjer, mogu započeti projekte ili zadaće, ali prijeći na sljedeću stvar koja privlači njihove interese prije završetka.

8. Nedostatak fokusa - isto tako mogu imati problema s pozornošću, čak i kada netko izravno razgovara s njima. Kažu da su te čuli, ali neće moći ponaviti ono što ste upravo rekli.

9. Izbjegavanje zadataka koji zahtijevaju duži mentalni napor - nedostatak fokusa može uzrokovati da dijete izbjegava aktivnosti koje zahtijevaju duži mentalni napor, kao rad na domaćim zadaćama.

10. Pogrešno tumačenje - djeca s ADHD-om mogu imati poteškoća s uputama koje zahtijevaju planiranje ili izvršavanje plana. To može dovesti do nepažljivih pogrešaka, ali ne ukazuje na lijenost ili nedostatak inteligencije.

11. Sanjarenje - djeca s ADHD-om nisu uvijek glasna. Još jedan znak ADHD-a je tiša i manje uključena dejca. Dijete s ADHD-om može gledati u nebo, sanjariti i ignorirati što se događa oko njih.

12. Problemi u organizaciji - dijete s ADHD-om može imati problema s praćenjem zadataka i aktivnosti. To može uzrokovati probleme u školi, jer im može biti teško dati prednost domaćim zadaćama, školskim projektima i drugim zadacima.

13. Zaboravljivost - mogu zaboraviti obaviti svakodnevne poslove ili zadaće. Oni također mogu često izgubiti stvari, poput igračaka.

14. Više simptoma, ne jedan - dijete s ADHD-om pokazat će više znakova, a ne samo jedan. Nemojte odmah pomisliti da vaše dijete ima ADHD, ako ste primijetili dva ili tri. Ako ste zabrinuti, pričajte sa svojim pedijatrom o sumnjama koje vas muče.

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Reci što misliš!