Roditeljstvo

Roditelji nastoje udovoljiti djeci pa ih voze na prednjem sjedalu, nisu u sigurnosnoj sjedalici i kad je imaju ne koriste je kako treba, upozoravaju iz policije

Udruga Roda svakog mjeseca organizira besplatan pregled autosjedalica kako bi oni najmlađi među nama bili potpuno sigurni u prometu.

Samo 10 do 20 posto autosjedaliaca u Hrvatskoj se koristi pravilno.

"Saznala sam da imam krivo ukopčano jaje i evo da bih još koji mjesec mogla proći s ovim jajetom, a onda trebamo prijeći na drugu autosjedalicu", kaže Branimira Schister iz Daruvara.

"Ovdje nam je problem nastao jer je dijete predebelo obučeno i zbog toga sam pojas nema svoju funkciju", objašnjava Suzana Zupčić savjetnica udruge Roda za autosjedalice, na jednoj od pregledanih autosjedalica. 

Ako se pravilno koristi, autosjedalica smanjuje rizik od smrtnosti uslijed sudara za 70 posto, a rizik od ozbiljnih ozljeda za više od 90 posto. 

"Roditelji nastoje udovoljiti djeci pa ih voze na prednjem sjedalu, nisu u sigurnosnoj sjedalici i kad je imaju ne koriste je kako treba. Kao što vode sigurnost o sebi i pojas im čuva glavu, tako i duplo više čuva njihovo dijete", kaže šef smjene 1. postaje prometne policije Zagreb Predrag Matanić.

Sjedalice moraju biti dobro pričvršćene, redovito se provjeravati i prilagođavati dobi djeteta. 

"Dijete se smije voziti okrenuto u smjeru vožnje kada ima više od 15 mjeseci, najmanje 10 kilograma i kada samostalno hoda", kaže Zupčić.

Pročitajte još:

 Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Reci što misliš!