Roditeljstvo
Učinite porod manje bolnim uz ove četiri jednostavne tehnike
Thinkstock

Olakšajte si proces poroda uz tehnike koje će umanjiti bol i opustiti vas

Donošenje dugoočekivane prinove na svijet nije lak proces, a veliki dio izazova je bol kroz koju majke moraju prolaziti. Međutim, nemojte se osjećati obeshrabreno jer postoji više načina kako možete umanjiti bol i smiriti se. 

Disanje

Disanje je ključan dio mirnog poroda. Fokusirajte se na udahe i izdahe i nemojte se bojati glasnih zvukova koje možda proizvodite. Duboki uzdisaji i duži izdisaji umirit će tijelo, opustiti mišići i umanjiti bolove. 

(FOTO: Thinkstock)

Krećite se

Lagano hodanje, plivanje, mijenjanje položaja može olakšati bol, ali i ubrzati porod zbog silve gravitacije koja pomiče dijete kroz kanal. U bolnici se možda ne možete dovoljno micati, ali pokušajte što više mijenjati položaje u krevetu.

(FOTO: Thinkstock)

Terapija vodom

Topla voda može učiniti čudo za uklanjenje boli pri porodu. Opušta mišiće, pruža vam laganu masažu i mentalno vam olakšava proces. Neki liječnici, ipak, upozoravaju da porod u vodi usporava dolazak bebe.

Epiduralna

Epiduralna je drastično promijenila ideju poroda, a anestezija se više ne daje u jednom cijepivu i ne otupljuje već se uz kontinuitet daje na kapi. Epiduralna ne umanjuje 'osjećaj poroda', ali uklanja bol koja uzrokuje stres i omogućava proživljavanje iskustva na lakši način. 

Pročitajte još:

 

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil! 

Reci što misliš!