Roditeljstvo
Zaobiđite suze i stres: postoji način kako olakšati djeci cijepljenje
Thinkstock

Cijepljenje može predstavljati veliki stres za dijete, a postoji bolji način da ga umirite umjesto 'sve je u redu'

Istraživanje objavljeno u časopisu Pain otkrilo je da roditelji direktno mogu utjecati na bol i stres koji djeca doživljavaju za vrijeme cijepljenja. Znanstvenici su htjeli otkriti koji sve čimbenici utječu na djetetovu reakciju na iglu. 

Istraživanje se nije temeljilo na oskudnim podacima i iskustvu, već su istražitelji analizirali podatke o sto djece koje su pratili od njihovog prvog cjepiva s dva mjeseca pa sve do 4. godine.

Rezultati su pokazali da je način na koji su se roditelji ponašali za vrijeme boravka kod liječnika direktno oblikovao ponašanje i reakciju djeteta na iglu. Međutim, utjecao je i na djetetovo ponašanje i bol nakon cijepljenja. 

(FOTO: Thinkstock)

Glavna autorica istraživanja,  liječnica Rebecca Pillai Riddell, za CBC News je izjavila: "Na temelju tih nekoliko minuta možemo previdjeti godinama unaprijed i otkriti kako će reagirati na iglu u vrtiću."

Roditelji koji su uspjeli umanjiti bol koju je dijete osjećalo i svojim ih ponašaljem primiriti držali su svoje dijete blizu sebe, ni oni sami nisu bili pod stresom. Ridell je naglasila da "posebno manja djeca mogu 'pokupiti' stres odraslih što ih čini dodatno prestrašenima.'

(FOTO: Thinkstock)

Međutim, bitno je paziti da ne promičemo strah i stres, a da ni ne shvaćamo. Liječnica je objasnila da ponavljanje fraza poput 'sve je u redu', 'bit će sve okej' i 'nemoj se bojati' samo odmažu. Dijete shvaća da nešto nije u redu jer roditelj u normalnoj situaciji tako ne priča. 

Budite iskreni sa svojim djetetom i recite mu što može očekivati od cijepljenja, ali nemojte prenositi vlastitu tjeskobu.

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Reci što misliš!