Roditeljstvo
Dijete ne želi drijemati? Možda ne mora- saznali smo koliko sna djeci treba
Thinkstock

Stalno čujemo različita mišljenja o tome kada bi trebali poslati svoju djecu u krevet

Svi se osjećaju bolje, ako se dovoljno naspavaju. Spremniji smo na cijeli dan, dnevne obveze i stres samo kada smo proveli dovoljno sati spavajući i regenerirajući tijelo. Jednako tako funkcioniraju i djeca, a njima je san posebno bitan za zdrav razvoj. 

Međutim, koliko doista naša djeca trebaju spavati u ciklusu od 24 sata? 

Puno smo se puna susreli s odbijanjem popodnevnog odmora, a možda je dijete bilo u pravu. Američka akademija za medicinu sna  objavila je podatke nakon razmatranja 800 znanstvenih istraživanja o dovoljnoj količini sna za djecu i mlade. 

(FOTO: The Conversation/Wendy Hall)

Tinejdžeri koji su spavali kraće od navednog optimalnog perioda bili su skloniji tjeskobi i teže su kontrolirali svoje negativne osjećaje. 

Djeca u dobi od dvije do tri godine koja nisu spavala dovoljno ili, iz nekog razloga, nisu imala kvalitetan san, puno su se teže nosila sa svojim emocijama, a djeci u dobi od 8 do 9 godina bilo je puno teže koncentrirati se na određenu stvar. 

(FOTO: Thinkstock)

Djeca vrtićke dobi, koja imaju problema s kvalitetom sna, pokazala su sklonost agresivnom ponašanju. Roditelji bi trebali učiti dijete zdravom rasporedu sna, a preporuča se i da roditelji kontroliraju jesu li djeca doista zaspala i da uklonite mobilne uređaje. 

Međutim, pripazite da dijete ne silite na san, ako je odmorno i dovoljno naspavano jer na taj način stvarate averziju prema spavanju. 

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Reci što misliš!