Roditeljstvo
Znak koji ukazuje na poslijeporođajnu depresiju, a često se previdi
Thinkstock

Poslijeporođajna depresija je puno složenija od 'baby bluesa' ili poslijeporođajne tuge

Više od polovice majki doživjet će 'baby blues', no oko jedna od pet žena doživjet će probleme s mentalnim zdravljem  tijekom trudnoće ili u godini nakon poroda, kao što je poslijeporođajna depresija.

Najčešći simptomi poslijeporođajne depresije uključuju postojan osjećaj tuge i lošeg  raspoloženja, gubitak interesa, osjećaj krivnje, nisko samopouzdanje...

Vezana vijest

Poslijeporođajna depresija
Krive sebe ili dijetePoslijeporođajna depresija: kad su očekivanja od sebe kao majke nerealna i produkt ideje, a ne stvarnog iskustva

Postoji jedan znak koji se obično zanemaruje - ali koji bi mogao biti ključni pokazatelj stanja uma. I neuspjeh da se identificira može odgoditi oporavak roditelja s poslijeporođajnom depresijom.

Kod većine žena se prate pokazatelji koji uključuju anksioznost i depresiju, prema studiji Sveučilišta British Columbia, ali se ne prati dolazi li do ljutnje. Štoviše, alat za probir Edinburgh Postnatal Depression Scale (koji se obično koristi za pomoć u postavljanju dijagnoze) čak niti ne pokazuje ljutnju.

Christine Ou provela je istraživanje i otkrila veliku ulogu bijesa u poslijeporođajnoj depresiji. Toliko da  čak može ometati oporavak žene, ako se ne liječi.

"Znamo da majke mogu biti depresivne i anksiozne, ali istraživači zapravo nisu posvećivali pozornost ljutnji", rekla je Ou za Sveučilište British Columbia. "Postoje neki dokazi koji upućuju na to da bijes i depresija pogoršavaju intenzitet i duljinu depresije."

(FOTO: Thinkstock)

Ou vjeruje da bijes dijelom proizlazi iz osjećaja da ih se procjenjuje i ocjenjuje kao roditelje, kao i nedovoljna podršku od najmilijih. "Majke mogu imati osjećaj da nisu ispunile očekivanja i da bi ih i drugi mogli prosuđivati jer, primjerice, hrane bebu adaptiranim mlijekom, a ne doje". Zato treba obratiti pažnju na bijes kod majki, ali i očeva.

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Reci što misliš!