Roditeljstvo
Kako potaknuti razvoj fine motorike kod djece?
Thinkstock

Razvoj fine motorike izravno je vezan uz razvoj djeteta pa je važno potaknuti ga

Razvoj djeteta vezan je uz grubu i finu motorku, a gruba se motorika razvija već puzanjem i igrom. Ona je ključna za razvoj fine motorike odnosno vještine preciznosti u izvođenju malih pokreta. 

To je sposobnost održavanja koordinacije između izvođenja pokreta i onoga što dijete vidi. Napreduje postepeno - prvo su to nezgrapni pokušaji da dijete uhvati neki predmet, a vježbom i razvojem dijete postaje sposobno za držanje i kontroliranje olovke. 

Posebno su povezani razvoj fine motorike i razvoj govora kod djece. Ona uče o svijetu kroz dodir i rukovanje s predmetima odnosno kroz finu motoriku. Ako potičemo razvoj fine motorike, djeca počinju povezivati predmete s osjetom i spremaju riječi u receptivni riječnik. 

Evo kako potaknuti razvoj fine motorike

1. Vježbanje žlicom

Za malu djecu vježbanje žlicom odličan je početak za razvoj fine motorike. Poanta je da žlicom prebace predmete u neki drugi predmet. Počnite s većim stvarima poput plastičnih jaja, a postepeno ih smanjujte sve dok dijete nije u stanju prebaciti brašno.

(FOTO: Thinkstock)

2. Upotrijebite kvačice

Čak i kvačice za robu mogu biti vrlo korisne za razvoj fine motorike. S djetetom dogovorite da morate zakvačiti što više štipaljki na, recimo, zavjese ili da s vama objesi odjeću. Na početku je moguće da neće shvatiti način otvaranja i da će potrgati dvije, tri kvačice, ali uz vašu pomoć brzo će napredovati. 

3. Pincentni hvat

Pinceta je jedno od najkorisnijih alata, a osnovni je zadatak koji dijete treba obaviti kako bi naučilo pravilno držati olokvu. Djetetu dajte pincetu i neka prebacuje gumbiće pincetom iz jedne posudice u drugu. Kako bi otišli stepenicu više, možete i 'zaposliti' da gumbiće razvsrtaju pincetom po boji. 

4. Perlice i konac

Kupite perlice sa širim otvorom i neka dijete niže perlice na konac. Tako mora vježbati pridržavanje već nanizane špage, dok stavlja nove perlice. Možete se čak poslužiti i tjesteninom, a razvoj fine motorike unaprijedite tako da dijete mora nanizati iste oblike i bojena pojedine končiće. 

Pročitajte još: 

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

 

 

Reci što misliš!