Roditeljstvo
Otežava li pušenje marihuane parovima da dobiju djecu?
Thinkstock

Istraživači su odlučili saznati smanjuje li pušenje marihuane šanse za začeće

U istraživanju objavljenom u siječnju u Journal of Epidemiology and Community Health (JECH), istraživači su gledali podatke 4.194 žena koje žive ili u Americi ili u Kanadi, od 2013. do 2017. godine. Te žene su bile u seksualno aktivnim vezama i nisu koristili nikakvu vrstu kontracepcije. I 1.125 muških partnera bilo je uključeno u istraživanje.

Od svih volontera, 12 posto žena i 14 posto muškaraca pušili su marihuanu unutra dva mjeseca od početka studije. Sudjelovali su u desetak ciklusa praćenja. U tom je razdoblju postotak korisnika marihuane i korisnika koji nisu koristili marihuanu ostao stabilan.

Uzevši u obzir da je 15 posto parova imalo problema s neplodnošću, istraživači su odlučili saznati smanjuje li pušenje marihuane šanse za začeće. Glavna autorica studije, Lauren Wise s Boston University, napisala je:

"S obzirom na sve veći broj američkih saveznih država koji legaliziraju marihuanu za rekreacijske svrhe,  smatrali smo da je vrijeme za istraživanje povezanosti uporabe marihuane i plodnosti."

U posljednje vrijeme sve više zemalja legalizira marihuanu u zdravstvene svrhe, no i dalje nema dovoljno dokaza koje joj idu u prilog. Evo koje su medicinske dobrobiti marihuane, a kod čega ne pomaže Marihuana je lijek, ali i mogući uzrok bolesti: evo gdje pomaže, a gdje odmaže

I tako je tim promatrao gore navedenu skupinu žena u dobi od 21 do 45 godina. Morali su dovršiti online upitnike o demografskim podacima, faktorima ponašanja, medicinskoj i reproduktivnoj povijesti i upotrebi lijekova, kao i muški partneri koji su sudjelovali u ovoj studiji. Tada je svakih osam tjedana tijekom iduće godine bilo potrebno praćenje upitnika. Ako par nije začeo nakon 12 ciklusa praćenja, oni više nisu bili praćeni u studiji.

Zanimljivo je da su muškarci koji su pušili marihuanu više od jednom tjedno pokazali porast fertiliteta od 24 posto u odnosu na muškarce koji nisu pušili, dok su oni koji su pušili samo povremeno pokazivali blago smanjenje.

Dok autori priznaju da postoje čimbenici koji su se mogli bolje procijeniti - online ankentiranje često se kritizira, ali ovi parovi nisu namjerno pokušavali spriječiti trudnoću - oni su uvjereni da je ovo prva studija o korištenju kanabisa i plodnosti koja bi mogla otvoriti nove putove za istraživanja.

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Reci što misliš!