Roditeljstvo

Statistika zloporabe alkohola među hrvatskim tinejdžerima je šokantna. Stručnjaci apeliraju na roditelje da razgovaraju sa svojom djecom

Europsko istraživanje konzumacije alkohola i opasnih droga pokazalo je da su hrvatski tinejdžeri na visokom petom mjestu po konzumaciji alkohola. Njih čak 92 posto pilo je alkohol. 

Do pića im nije teško doći jer u Hrvatskoj gotovo svaka kuća ima barem jednu vrstu alkoholnog pića –  kako se kaže - za goste, a mogu ga kupiti i na koscima i u trgovinama, usprkos tome što zakon zabranjuje prodaju alkohola maloljetnicima.

Mozak čovjeka razvija se do 25. godine života. Uzmemo li da konzumacija alkohola započinje u prosjeku s 13. godina, možete li zamisliti što to čini tinejdžerskim mozgovima?

Liječnik Ante Bagarić iz Psihijatrijske bolnice Vrapče dobro zna kakve su posljedice i ima savjet za djecu, ali i za roditelje..

"Više nije alkohol nešto što se pije subotom, tri ili četiri runde. Piju ga u velikim količinama. Alkoholno piće je opasno. Preporuka mladima - nemojte piti, preporuka roditeljima: razgovarajte s djecom", kaže psihijatar Bagarić.

U jednoj zagrebačkoj osnovnoj školi proveli smo anketu o konzumaciji alkohola među osmašima. Rezultati su u prilogu i u najmanju ruku će vas iznenaditi.

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Reci što misliš!