Misli zeleno
Ekološka osviještenost i recikliranje odjeće
Thinkstockphotos.com

Modni trendovi dolaze i prolaze, a sezonski „must have“ komadi kombinirani s pristupačnim cijenama rezultiraju sa sve većom hrpom odjeće koja nam se gomila u ormaru i s kojom ne znamo što da radimo.

Modna industrija je jedan od najvećih zagađivača na svijetu, stoga pravilo zbrinjavanje stare odjeće je važan korak prema smanjenju utjecaja otpadnih tekstila na okoliš.  U nastavku saznajte kako biti ekološki modno osviješten i kako nabavljati, čuvati i odlagati odjeću bez za djelujete štetno na okoliš.

NABAVA ODJEĆE

 • Prije odlaska u shopping, dobro pregledajte ormar i razmislite što vam točno treba. Izbjegavajte impulzivne kupovine, u trgovinu dođite pripremljeni s točnim planom što trebate kupiti.
 • Prilikom kupovine dobro proučite od kojeg je materijala odjeća napravljena i uvijek birajte kvalitetnije komade. Kvaliteta dolazi s nešto većom cijenom, ali gledajte to kao ulaganje jer takva odjeća je izdržljivija i na kraju se više isplati od jeftinijih, nekvalitetno skrojenih materijala.
 • Kupujte u second hand dućanima. Rabljena odjeća je jeftinija i izbor je raznolikiji. U njima možete pronaći brojne popularne marke po pristupačnim cijenama, a često se možu pronaći i potpuno novi komadi.
 • Organizirajte razmjenu s prijateljima. Izvucite iz ormara odjeću koju više ne koristite i s prijateljima napravite razmjenu. Na taj način ćete se riješiti stare odjeće i dobiti nove komade. Ovo je win-win situacija.
 • Provjerite ponudu na online oglasnicima. Na njima se često može pronaći odjeća koja je potpuno nova, a prodavač je se rješava zbog malog ili prevelikog broja.

ČUVANJE ODJEĆE

Kako čuvamo i održavamo odjeću itekako utječe na okoliš. Evo nekoliko eko savjeta kako održavati odjeću i pritom čuvati prirodu:

 • Odjeću perite u hladnoj vodi i na kraćem programu pranja. Na taj način čuvate vlakna i odjeća traje duže.
 • Palite vešmašinu tek kad je puna! Na taj način štedite vodu i energiju.  
 • Odjeću koja je nošena samo jednom nemojte odmah prati! Objesite je da se prozrači.
 • Uredno složite ili objesite odjeću kako ne bi imali potrebu za peglanjem.
 • Ako primijetite oštećenje na odjeći, nemojte je odmah baciti u smeće. Zakrpajte sami ili zamolite nekoga da vam popravi oštećenje.

ODLAGANJE ODJEĆE

Evo odličnog trika kako napraviti čistku ormara. Složite odjeću u tri hrpe: DA, NE i MOŽDA. Odjeća iz hrpe DA je ona koju najčešće nosite i ona ostaje u ormaru. Hrpa NE je za odjeću koju dugo nismo nosili ili nam više ne odgovara veličina. Hrpa MOŽDA je za odjeću za koju nismo sigurni u koju hrpu bi je stavili. Nju pospremite u kutiju i ako u dva tjedna ne uzmemo ništa iz nje, odjeća ide na donaciju.

Osim spomenute razmjene odjevnih komada, odjeću možete i donirati.

Evo nekoliko primjera kamo s odjećom za donaciju:

 • Zadruga Humana nova prima donacije odjeće, preprodaju je i doniraju siromašnima. U udruzi su zaposlene osobe s invaliditetom i druge teže zapošljive osobe.
 • Crveni križ
 • Dječji dom Nazorova – prikuplja stvari za djecu 0-21 god, osim odjeće i obuće uzimaju igračke, školski pribor, kozmetiku, tehničke uređaje itd.
 • Udruga Mali Zmaj – udruga za pomoć djeci i njihovim obiteljima u slabijem imovinskom statusu – primaju odjeću za djecu stariju od 4 god, igračke, kozmetiku i ostalo

Kontejneri za tekstil – odlaganje tekstilnog otpada koji se reciklira, ali i iskoristive odjeće, najčešće se može ubacivati i obuća.

Sadržaj je napravljen u suradnji s INA-om.

Reci što misliš!