Kućni ljubimci
Znate li koji je savršen kućni ljubimac za vaše dijete? Prilično smo sigurni da nećete pogoditi
Thinkstock

Trebao bi biti društven, zaigran, blage ćudi i privržen djetetu, zar ne? Ne zalijećite se, najvjerojatnije niste u pravu

Kada mislite o savršenom kućnom ljubimcu za vaše dijete, vjerojatno zamišljate životinju s kojom je lako komunicirati, igrati se s i koja će biti najbolji prijatelj djetetu. Ako ste pritom zamišljali psa ili mačku, pogriješili ste. Savršeno životinjsko društvo za klince je - štakor. 

Portal RightPet iz Santa Barbare koji je specijaliziran za kućne ljubimce - uzgoj, prodaju i sve ostalo vezano uz njih, naručio je studiju koja je trajala osam godina u 113 zemalja.

5.510 vlasnika kućnih ljubimaca upitano je koja im je životinja u djetinjstvu priuštila najviše zadovoljstva. Većina ih je odgovorila da je to štakor. S godinama, odnosno što su stariji bivali, razvijali su veću sklonost prema psima i mačkama. 

Štakor je izuzetno inteligentan, puno inteligentniji od hrčaka pa jestoga i puno zabavniji za igru i druženje. Ne traži puno brige niti prostora i imaju osobnost s kojom se djeca mogu nositi. 

(FOTO: Pixabay)

Još je jedna stvar koja uvelike objašnjava zašto djeca u dobi od 10-12 godina najviše bvole štakore.

"Tu je i psihološka komponenta. Klinci u toj dobi ne vole da im roditelji govore što da čien. Klinci vole štakore jer oni šokiraju njihove roditelje", objašnjava urednik Right Peta Brett Hodges koji je i sam kao dijete imao štakora za kućnog ljubimca.

No, priznaje, bio je uvjeren da su psi i mačke omiljeni kućni ljubimci većini klinaca pa su ga iznenadili rezultati istraživanja. Ipak, dodaje, imaju smisla. "Psi i mačke su obiteljski kućni ljubimci pa dijeca neće reći: 'Ovo je moj pas'. Štakori omogućuju djeci da se osjećaju kao da imaju nešto što je samo njihovo.

Osim ovog iznenađujućeg otkrića, još je nekoliko zanimljivih činjenica isplivalo iz ovog istraživanja.

Možda niste znali da ljudi više vole velike, nego male pse, da anksiozni i mušićavi muškarci ne mare za  mačke i da su najnepopularniji kućni ljubimci škorpioni i guske.

Pročitajte još: 

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil! 

Reci što misliš!