Kućni ljubimci
Patuljasti marmoset je najslađi kućni ljubimac stvoren za maženje
www.pixabay.com

Po oglasnicima se posljednjih godina, u ponudi kućnih ljubimca, sve češće može pronaći i patuljasti marmoset, a o kakvom se kućnom ljubimcu radi pročitajte u nastavku

Najmanji majmun na svijetu, patuljasti marmoset, može narasti od 14 do 16 cm.
Mužjaci su teški do 140 g, a ženke tek 120 g. Brzi i maleni, na prvi pogled podsjećaju na vjeverice, a zanimljivo je da mogu skučiti čak do 3 m u vis. Moždane funkcije su im relativno primitivne. 
Patuljasti marmoset živi u skupinama od 3 do 15 članova te samo jedna ženka u skupini ima pravo da se pari. Vrlo čest slučaj je da se patuljasti marmoset rađa kao blizanac.
Patuljasti marmoset (Cebuella pygmaea)​, dubi rupe u stablima iz kojih vadi smolu i njome se hrani, a osim te smole hrane se i ptičjim jajima, insektima paucima i drugim malim životinjama.

Cijena ove egzotične vrste, kojeg zovu i 'džepni majmun' kreće od dvije do čak šest tisuća eura, što ovisi o starosti, tko su roditelji i odakle su, te najvažnijoj stvari jesu li odgajani "na ruku" i hoće li se dati maziti. 

Patuljasti marmoset spava otprilike od 19 sati do 8 sati ujutro, a tijekom danu su aktivni i razigrani, dosta znatiželjni, vole istraživati i hranu tražiti po skrivenim mjestima. Vole crve i razne insekte za nagradu. Možda će vas iznenaditi, ali vole Čokolino, Rižolino, voće, povrće, kuhano meso, rižu, krumpir... Vrlo su slični ljudima.

Za proces pripitomljavanja treba puno strpljenja, živaca i vremena. Za pripitomiti ga ponekad je dovoljno par mjeseci, a ponekad i više od pola godine. 
Patuljasti marmoset mora imati temperaturu od 25 do 28 stupnjeva, mora imati svjetlost da ne bi dobio kožna oboljenja, također D3 kapi za jačanje kostiju i gumi arabicom smolu koja im se mora davati, s njom se hrane i ne mogu bez nje živjeti. 

Najviše vole toplinu, maziti se i vole druge životinje, a posebice djecu, kao i ona njih.

 

 Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!    

 

Reci što misliš!