Kućni ljubimci
Evo koliko vaš pas stvarno ima 'ljudskih godina' - i ne, ne množimo sa 7
Thinkstock

Ako vas zanima koliko vaš pas ima ljudskih godina, donosimo vam novu metodu računanja

Većina vlasnika čovjekovog najboljeg prijatelja želi znati koliko pas ima godina u odnosu na ljude. To je za očekivati, budući da se mnogi boje dana kada će se morati pozdraviti s omiljenim ljubimcem. 

U pokušaju da izračunamo ljudske godine, većina se nas okreće metodi množenja sa sedam. Nije sasvim besmislena jer ljudi u prosjeku žive sedam puta duže od pasa i mačaka. 

Međutim, nemaju svi psi jednake karakteristike pa tako nisu svi jednako veliki. Pravilo, stoga, ne može vrijediti za sve. Veće životinje većinom ugibaju prije manjih vrsti pa su veterinari iz američke asocijacije (American Animal Hospital Association) smislili bolji način 'računanja'. 

(FOTO: ​American Animal Hospital Association)

Prema tablici možete otkriti u kojem je životnom stadiju vaš pas što je puno korisnije nego da znate točan broj godina. Psi su podijeljeni u 6 'ljudskih' kategorija ovisno o tome koliko su stari. 

Međutim, kao i kod ljudi, mlađi pas može biti u lošijem stanju od starijeg, ako je, recimo, bolestan. 

Pri sljedećem susretu s vašim veterinarom posavjetujte se s obzirom na tablicu i od njega zatražite najbolje savjete za odnos prema vašem najdražem ljubimcu. 

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil! 

Reci što misliš!