Gastro
Fina hrana za kipuće ljeto: povrtna paella koju će obožavati čak i klinci
Twitter/Jamie Oliver

Visoke temperature zagrijale su cijelu Europu, a baš tada dobar trenutak za laganu paellu

Mirisi paelle krase Španjolsku još od 19. stoljeća, a postala je zaštitni znak španjolske gastronomije. Ova delicija može se raditi na bezbroj načina pa tako u restoranima diljem zemlje možete isprobati paellu sa škampima, mesnu paellu ili onu koja kombinira i mesto i morske plodove. 

Međutim, to nisu lagana jela koja bi godila našim organizmima za vrijeme kipućih temperatura koje su zahvatile čitavu Europu. Trebamo tražiti hranu bogatu vodom, bez masnih umaka i jakih začina, a upravo to predstavlja povrtna paella koju će čak i vaša djeca obožavati bez obzira na povrće. 

(FOTO: Thinkstock)

Vrijeme pripreme: 40 minuta

Broj osoba: 2

Za finu paellu će vam trebati

  • maslinovo ulje
  • luk
  • češnjak

Od povrća koristite:

  • litra povrtnog temeljca
  • 100 grama graška
  • 1 crvena paprika i 1 žuta paprika
  • 200 grama riže za paellu
  • 100 grama gljiva
  • 3 rajčice

Za jedinstveni okus koristit ćete:

  • 1 žličica dimljene paprike
  • 2 žličice crvene paprike 
  • 2 prstohvata šafrana
  • peršin
  • limun

  • (FOTO: Thinkstock)

Zagrijte dvije žlice ulja u velikoj tavi za paellu i dodajte luk i češnjak. Pirjajte na laganoj vatri 10 minuta, dok ne puste miris i aromu. Dodajte paprike, rižu, gljive, rajčice i šafran. 

Dodajte 3/4 povrtnog temeljca i dodajte sol i papar po želji. Pustite da sve to krčka na srednoj vatri, a po potrebi dodajte malo vode, ako smatrate da treba. 

Dok se paella kuha, kuhajte grašak tri minuta, a zatim ga stavite posudu s hladnom vodom. Nakon 30 minuta kuhanja, provjerite je li riža gotova. Ako paella još 'pliva' u malo vode, pojačajte vatru kako bi isparila. Dodajte grašak i sve zajedno kuhajte još nekoliko minuta. 

Pustite da odstoji 2 minute i onda dodajte začine i kriške limuna. 

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!​​

 

Reci što misliš!