Dobre ideje
Posadite ovih sedam biljaka u svoj vrt i riješite se komaraca
Thinkstock

Ugrizi komaraca nisu samo neugodni, već mogu predstavljati i određen rizik za zdravlje

Komarce ljudi i druge životinje privlače mirisom ugljičnog dioksida i drugim (njima) primamljivih mirisa koje "ispuštamo". Srećom, postoje arome koje se mogu koristiti za održavanje komaraca što dalje, i to bez uporabe kemikalija. Ovo je sedam biljaka koje vam u tome mogu pomoći:

1. Lavanda

Ugodni miris lavande odbija komarce. Kao dodatni bonus, lavanda također ima antifungalna i antiseptička svojstva. Možete ju posaditi u vrtu ili u loncima smještenim pokraj vrata i prozora. Za još bolju zaštitu, "obrišite" cvjetove na kožu kako biste oslobodili ulje.

2. Neven

Vezana vijest

Komarac
Oboružajte se savjetimaOtkrivamo sve o ljetnim napasnicima: koga i zašto češće bodu komarci?

Neven ne zahtijeva puno brige i  sadrži tiofene, spoj sa svojstvima protiv odbijanja insekata. Oni su učinkoviti u odvraćanju komaraca, lisnih uši, kukuruznih kukaca...

3. Pelargonija

Atraktivna ukrasna biljka koja također može spriječiti komarce. Dok ovim biljkama koje brzo rastu najviše odgovara topla, sunčana i suha klime, također se mogu uzgajati na hladnijim mjestima i trebaju ih često orezivati.

4. Ružmarin

Ova biljka se obično koristi kao začin, ali njezina drvena aroma je također učinkovita u držanju komaraca što dalje od nas. Ružmarin je također odličan kad želite uživati u oko vatre bez borbe protiv komaraca. Samo stavite ružmarina u vatru, a miris koji proizvodi odbit će komarce.

5. Buhač

Poznati je prirodni repelent protiv komaraca. Ako imate zdrobljene stabljike biljke u džepovima,  komarci će ostati daleko. Možete ga posaditi oko kuće da obeshrabrite komarce od ulaska.

(FOTO: Thinkstock)

6. Bosiljak

Zbog oštrog mirisa koji izlazi iz lišća, komarci mu se ne vole približavati. Jedna studija je i pokazala da je potencijalno otrovan za komarce.

7. Mačja metvica

Ako imate mačku, ovo je dvostruki plus. I vi i mačka moći ćete uživati u šetnji vrtom bez dosadnih komaraca.

Pročitajte još:

 Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Reci što misliš!